SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203056/021 | 5000 Szolnok, Áchim András utca 12-14.

Intézmény logo

Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

ERASMUS PROGRAM

ERASMUS PROGRAM

A SZOLJON JÁSZ-NAGYKUN MEGYEI HÍRPORTÁL cikke

Külföldi tanulmányúton jártak a szolnoki diákok

A Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskola két évvel ezelőtt pályázott az Erasmus+ Mobilitási Programra, melynek célja, hogy a diákok számára lehetővé tegye oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzését egy másik országban. Ennek részeként a tanulók három hetet tölthettek Olaszországban, Sondalo városában, ahol a szolnoki iskola szépészeti osztályait látták vendégül.

– A nyár folyamán felvettük a kapcsolatot a kinti partnerekkel, így végzős tanulóink két tanár kíséretében október 16. és november 7. között nyolc fodrász és nyolc kozmetikus juthatott ki szakmai gyakorlatra. Fontosnak tartjuk, hogy más kultúrákkal és technikákkal is megismerkedjenek, hiszen az a célunk, hogy minél nagyobb tudást szerezzenek az adott szakmában. Ezért már a jövő évre is rendelkezésünkre áll egy háromhetes olaszországi gyakorlat, melynek szervezését lassan megkezdjük.

Szakmai ismereteiket gyarapíthatták a tanulmányút résztvevői
Fotó: Beküldött fotó

A diákok tapasztalataikat gyarapíthatták az olasz tanműhelyben, melyről oklevelet is kaptak.

– Mind szakmailag, mind pedig élményekben tartalmasan telt ez a pár hét a fiatalok számára – hangsúlyozta az igazgató. – Tanulóink a solanói tanműhelyekben végezték a gyakorlati munkát, így lehetőségük nyílt betekinteni az olasz tananyagba.

Papp Tímea fodrászoktató elmondta, nagyon kedves és szívélyes fogadtatásban volt részük. A fiatalok sokat segítettek egymásnak munkájuk során, így sokszor szabadidejüket is együtt töltötték.

– Pozitívan álltak diákjainkhoz, vendéglátóink segítőkészek és figyelmesek voltak – meséli az oktató.

– Legtöbbször azokhoz a csapatokhoz csatlakozunk, akik az aznapi gyakorlatukat végezték. A fodrásztanulók a hajszárítás, a hajgöndörítés, a fonás, illetve a festés újabb fortélyait sajátíthatták el. Van például egy francia festőtechnika, a balayage, melyet teljesen másképp vittek fel a hajra, mint mi szoktunk, így ennek elsajátítását diákjaink kimondottan élvezték. A kozmetikustanulók pedig szembesülhettek azzal, hogy az olaszok nem csak arcmasszázst tanulnak a képzésben, hanem testmasszázst is.

A tanulás mellett jutott idő a pihenésre is, hiszen sok környékbeli kisvárosba ellátogattak. Egyebek mellett a hangulatos Varennába is eljutottak.

Az olaszországi látogatásuk során a pihenésre is jutott idejük a diákoknak
Fotó: Beküldött fotó

 

 

 

Élményekkel telve térhettek haza

 

Zilizi Gizella kozmetikustanuló sok hasznos tanáccsal gazdagodott, így biztosan lesz olyan technika, melyet szívesen használ majd a későbbiekben.

– A három hét alatt nagyon sok mindent átvettünk az olaszoktól, hiszen ők másféle masszázstechnikákkal is dolgoznak, mint mi – meséli Gizella. – Érdekes volt, hogy ők pedikűrt is készítenek kozmetikusként, itthon viszont ez a kéz- és lábápolók feladata. Nagyon jó élményekkel gazdagodtam, hiszen én még sosem jártam Olaszországban, így hálás vagyok az iskolának, hogy kijutottam.


Partnereink

SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum


Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskola

5000 Szolnok, Áchim András utca 12-14.

Telefon: +36 56 500 401, +36 20 588 1447

E-mail: kreativ@szolmusz.hu

OM azonosító: 203056/021

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000781


2024Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskola